Terug naar zomertips

 

Waarom je beter No-Myiasis in plaats van Anti-Myiasis gebruikt

 

Veel mensen stellen de vraag of deze 2 producten hetzelfde zijn en dezelfde werking hebben. Dit is niet zo. Er zit een verschil tussen de 2 producten.
Hoewel de Anti-myiasis en de No myasis beide dezelfde hoeveelheid ivermectine bevatten, bevat de No Myiasis ook S-methopreen.

S-methopreen is een juveniel hormoonanaloog waarvan de werking veroorzaakt wordt door de directe penetratie van de eischaal van vers gelegde eieren.
Ivermectine behoort tot de groep avermectines en wordt gebruikt als anti-parasiticum. Het versterkt het vrijkomen van GABA (gamma amino-boterzuur) uit de presynaptische neuronen. Het werkt als inhibitoire neurotransmitter en blokkeert postsynaptische stimulatie. Door vrijlaten van GABA veroorzaakt het paralyse bij de parasiet.

In gewoon nederlands uitgelegd:
De Ivermectine doodt geen eitjes die de vlieg op je konijn legt. Het zorgt alleen voor een verlamming van de vlieg waardoor de vlieg mogelijk geen eitjes kan leggen. Mocht de Ivermectine niet voldoende helpen en de vlieg kan eitjes leggen dan zit je met hetzelfde probleem namelijk maden.

De S-methopreen dringt door de eischaal heen en doodt het eitje met de larve.

Conclusie: Als je safe wilt spelen dan gebruik je ter preventie de No–myiasis bij je konijn. Dan wordt de kans op maden van 2 kanten bestreden.
De No-myiasis is te koop bij je dierenarts of online.

Met dank aan het opzoekwerk van Stichting Konijnenopvang Knaller.

Edit: Helaas is No Myiasis uit de handel genomen! We hebben dus geen andere keuze dan de 2 minder sterke alternatieven te gebruiken: Anti-Myiasis van Beaphar of Myiasis spray van Medpets.
Preventie blijft het allerbelangrijkste! Een proper poepje en een gezond gewicht.

Meer lezen over madenziekte: klik hier.

Bron:
https://www.diergeneeskunde.nl/media/filebank/54f3d312b8674493b8b42609c1f70031/dgk_apotheek_bs-022-ivermectine-injectievloeistof-v-007.pdf
https://www.vetcompendium.be/nl/node/3442

 

Terug naar zomertips