Terug naar hoofdpagina castratie

Castratie van een voedster

.

Ik mocht bij mijn dierenarts Inge Boere (www.dapdemol.be) de castratie van 2 voedsters bijwonen. Tekst door Inge Boere en Corina, foto's door Nikita Lambrix.

De baarmoeder van een konijn bestaat uit 2 hoornen, geen baarmoederlichaam en iedere hoorn eindigt in een cervix of baarmoederhals, deze komen samen net voor de blaas. De baarmoeder van een konijn is veel fragieler dan bij een kat of hond en de ophangbanden van de baarmoeder zijn de belangrijkste plaats waar buikvet wordt opgeslagen bij het konijn, daarom steriliseren we ze het liefst op jongere leeftijd omdat dit de operatie erg kan bemoeilijken.

De operatie stap voor stap.

 

Het konijn wordt op een warmtematje gelegd zodat zij niet afkoelt tijdens de operatie. Hier is zij al onder narcose. Ze wordt uitgebonden in rugligging, eerst wordt de blaas leeg gedrukt.
De buik wordt geschoren en gedesinfecteerd. In de middellijn wordt een insnede gemaakt van ongeveer 3cm tussen de navel en de bekkenrand.
De buik wordt zeer voorzichtig geopend, de huid en buikwand zijn erg dun en vaak ligt de blaas of de darm net tegen de huid en deze mogen natuurlijk niet beschadigd worden,
De baarmoeder wordt via deze opening voorzichtig uit de buik gelicht.
Afbeelding van een gezonde baarmoeder (dwergje van 6 maanden oud)
Afbeelding van een zieke baarmoeder (Vlaamse reus van ca. 1 jaar oud)
De eierstokken en cervix worden dubbel afgebonden en de volledige baarmoeder wordt verwijderd.
De eileider is verschillende malen langer dan bij de kat of hond.
De buikwand wordt doorlopende gehecht.
De huid wordt intradermaal gehecht.
De huidwonde wordt nogmaals extra gedicht met vetbond huidlijm. Zo wordt voorkomen dat het konijn haar hechtingen zelf losmaakt. Daarna krijgt ze een injectie om wakker te worden en dat mag ze in een lekkere warme couveuse doen.

 

Terug naar hoofdpagina castratie

.