Disclaimer


Speelgoed voor Syrische hamsters

 

Het is niet altijd gemakkelijk om speelgoed te vinden voor Syrische hamsters, de meeste dingen die je in de winkel vindt, zijn voor dwergjes. Vaak is het speelgoed dat je kan kopen ook niet interessant voor de hamster. Het zijn dieren die nogal vlug verveeld zijn dus je zal heel dikwijls aanspraak moeten doen op je eigen creativiteit en regelmatig speelgoed moeten afwisselen en vernieuwen.

Waardevolle links waar je wél heel leuk hamsterspeelgoed kunt kopen: online webwinkels !

Hieronder vind je wat ideeën om zelf speeltjes te maken.


Doolhof

Toegegeven: je kan mooiere doolhoven in de winkel vinden maar zelf eentje knutselen is leuk en goedkoop. ;-)
Je kan het net zo ingewikkeld en groot maken als je zelf wil. Ik heb een vrij hoge doos gebruikt zodat ze er niet uit kan klimmen.
De scheidingswanden zijn allemaal door middel van gleufjes aan elkaar gemaakt, geen lijm of wat dan ook nodig.
Gewoon een scherp mes en de nodige portie voorzichtigheid! Vergeet natuurlijk ook geen deurtjes te knippen/snijden.
De keukenrollen hebben geen functie, gewoon iets om de hoeken af te ronden.

Klik om de foto's te vergroten


Schommelbankje

Zo kan je hamster ook genieten van een zomers avondje in zijn/haar eigen schommelbankje. Erg eenvoudig en goedkoop om te maken!
Klik hier om de bouw stap voor stap te bekijken. Natuurlijk ook hier opletten dat ze de stof niet opeten, dit kan verstopping veroorzaken.


Maya Tempel

Waar de doos van een modem al niet goed voor is. Moeilijker dan een gaatje snijden is het natuurlijk niet, maar de doos op zich doet me echt aan een Maya/Inca tempel denken.

Het nieuwe speelgoed wordt uitvoerig besnuffeld... en goedgekeurd!


Speelbak

Dit is de speelbak waarin mijn hamster iedere avond mag spelen. Hij meet 1m15 x 50 cm x 50 cm (lxbxh). Handig als ik bijvoorbeeld de kooi moet verschonen en plezant voor de hamster. Natuurlijk mag hij/zij ook los op de grond lopen maar alleen als de konijntjes in hun kooi zitten.
Voor de bouwplannen van deze speelbak, klik hier.


Hangmat

Dit kan je maken van een oude zakdoek of handdoek waar aan de 4 uiteinden koordjes bevestigd zijn. Als je er wat lekkers in legt, zullen ze al gauw de bedoeling snappen. Sommige hamsters bijten de koordjes wel eens door.
Deze overspant de opening tussen de twee verdiepingen zodat je hamster geen valgevaar loopt. Hamsters hangen wel eens aan het plafond van hun kooi en laten zich nogal onhandig vallen. Dit behoedt hen voor een diepe val.


Hangtentje

Dit is gewoon een washandje waar je ook touwtjes aan bevestigt (2x) en eventueel een bodempje van - met stof overtrokken - karton inlegt.Hangbuis

Hetzelfde kan je doen met een bus Pringles chips, ook heel geliefd. Ik was enkel niet zeker van de aluminiumfolie aan de binnenkant, dus heb ik een chips buis van een huismerk.

Kienhout (Mopani)

Daar kunnen ze fijn op klimmen, aan knagen, je kan er snoepjes in verstoppen...
Houten speelbakje

Dit is een houten speelbakje dat Rik - een goede vriend - voor Mocca gemaakt heeft. Het is gemaakt van vuren hout en heeft enkele verdiepingen, doodlopende gangetjes, holletjes om zich te verstoppen.... Hier kan ze dus in klimmen, lopen, knagen enz.


Kurk en zandbakje

Alle nieuwe dingen moeten uitvoerig besnuffeld worden, ook dit stuk kurk. Ideaal om snoepjes onder te verstoppen, aan te knagen, ...
En een zandbakje met chinchillazand stellen ze ook op prijs. Ze kunnen er in graven, rollen, plassen...


Vogelspeelgoed

Dit was een klimrekje voor parkieten (gekregen van mijn vriendin, dank u Brigitte). Omdat het wat hoog was en hamsters niet altijd op maar dikwijls langs trappetjes lopen, heb ik een verdieping gemaakt van een oude doos. Gewoon gat inknippen, speelgoed insteken en klaar. Je kan er nog van alles aanhangen of voer opleggen...


Naar boven